Thursday, May 19, 2016

MR 1516 APD. MP04 NF 9. Intervenció en trastorns psíquics: tècniques cognitives i tècniques de relaxació.

Aquesta prova escrita sovint proporciona les definicions i conceptes treballats a classe i té per objectiu que els alumnes reflexionin sobre aquests conceptes amb exemples personals i pràctics, l'originalitat dels quals es tindrà molt en compte. Hem simplificat la llista de distorsions cognitives, per una banda, i per altre hem suprimit les tècniques d'afrontament i resolució de conflictes perquè o bé són molt semblants o ja s'han treballat prou des del MP 09 Destreses Socials.



MONTSERRAT ROIG. APD. MP04 NF 9. Intervenció en trastorns psíquics: tècniques cognitives i tècniques de relaxació. Prova Escrita.


1. Les persones en situació de dependència són més vulnerables a l'aparició de trastorns psíquics. Indica les pautes generals d'actuació:

en l'aspecte terapèutic:

a.

b.

c.

d.

en l'aspecte cognitiu:

a.

b.

c.

d.

en l'aspecte educatiu:

a.

b.

c.

d.

2. Les situacions conflictives o estressants afecten les diferents àrees de la persona creant un circuit de retroalimentació negatiu que haurem de tractar de desactivar. Dibuixa un diagrama que ho descrigui i explica'l amb un exemple.












3. les tècniques de relaxació comprenen una àmplia varietat de procedimients encaminats a controlar les reaccions emocionals i físiques -per combatre l'ansietat per exemple. a. Indica les característiques de la tècnica de relaxació de respiració profunda i la tècnica de relaxació progressiva. b. Fes una llista de deu possibles situacions conflictives en les què les tècniques de relaxació et puguin ajudar.

a.









b.




4. El 99% dels éssers humans ens veiem amenaçats per pensaments desagradables que passen pel nostre cap sense voler, sovint són idees irracionals o distorsionades que amb les tècniques adequades es poden reconèixer i substituir per altres pensaments i emocions més reals i positives. Completa aquesta taula amb un exemple per cada distorsió cognitiva més habitual, el pensament negatiu que pot produir i el pensament alternatiu positiu per neutralitzar l'anterior.

Distorsió cognitiva
Exemple personal
Pensament negatiu
Pensament alternatiu
Inferència arbitrària.
Avançar una conclusió determinada sense proves.







Abstracció selectiva.
Centrar-se en alguns detalls negatius de la situació ignorant la resta.







Sobregeneralització.
Estrapolar situacions sovint negatives no relacionades entre si.







Personalització.
Sentir-se culpable per una situació sense tenir-ne cap evidència







Pensament dicotòmic.
No tenir en compte les situacions de millora intermitjes.











5. Descriu una sessió de relaxació profunda o progressiva:

Temporitzacio
Descripcio - Guió

Introduccio, objectius, altres indicacions...
















































































No comments:

Post a Comment