Monday, December 9, 2013

JOC DEL MOCADOR

Nom del joc

El mocador

Edat

A partir de 4 anys.

Objectius

· Crear un ambient positiu i divertit

· Fomentar el companyarisme a través del treball en equip

· Coordinar els moviments del cos (velocitat de reacció i desplaçament)

· Potenciar la competitivitat sana

Descripció del joc

Per jugar a aquest joc has de desitjar-ho i és voluntària. És un joc dirigit i és bàsica la comunicació entre el grup.

Per començar, es dibuixaran 3 línies paral·leles al terra per delimitar l'espai. Es divideix el grup en dos equips amb el mateix nombre de participants i es col·loquen als dos extrems de l'espai. Cada jugador/a de cada equip s'assignarà un número. I al mig dels dos equips, hi haurà una persona neutral que aguanta el mocador i és l'encarregat de dir en veu alta un dels números possibles. Aleshores, els jugadors que siguin cridats pel seu número, hauran d'afanyar-se per agafar el mocador. No es pot trepitjar la línia central. El primer que agafi el mocador haurà de tornar a la seva línia i l'altre jugador l'haurà d'enxampar abans de que arribi. S'eliminarà un dels dos contrincants i es posarà al costat de la persona neutral, bé qui no ha agafat el mocador i ha tornat al seu lloc, o bé qui és enxampat quan ja havia agafat el mocador. És possible salvar a un company eliminat, xocant-li la mà un cop s'ha agafat el mocador i es torna cap al seu camp. I així successivament, fins que un dels dos equips té tots els membres eliminats. Aquest joc ajuda a desenvolupar facultats psíquiques i físiques. També s'aplica a les etapes educatives a partir de 5 anys, llavors és un joc simbòlic, socialitzador y organitzat.

 

 

Durada

30 minuts

Material

· Un mocador

· Guix per dibuixar les línies

Espai

Es realitza en un espai ample, obert o tancat (pati o gimnàs).

Aquest joc té variants, però no té perquè variar en funció de les edats.

Possibles variants

· El joc es pot fer individualment o per parelles, de manera que cada parella tindrà un número assignat.

· Si veiem que la modalitat anterior ja la dominen massa bé, o bé tenim un grup de més edat i volem afegir-li un grau de dificultat al joc per fer-lo més interessant, podem realitzar la següent modalitat: El mocador cordat.

Es formen dos equips i es numeren com abans, però ara la persona del mig té dos mocadors, i el joc consisteix a agafar el mocador, cordar-lo en la mà d'un dels contrincants, regressar al seu costat i agafar el mocador que ha deixat el contrincant, tornar corrents a l'equip contrari i cordar el mocador ara a la cama d'algú de l'equip contrari i, per finalitzar, tornar al seu lloc, descordar el mocador que algú del seu equip té a la cama i tornar-li a cordar al braç a la persona del mig.

Qui ho aconsegueix abans guanya i elimina el contrincant, i així successivament fins que s'elimina completament un dels dos equips.

Totes les variants del mocador tenen una finalitat intrínseca, es juga pel plaer de jugar. I es pot considerar un joc multicultural, ja que es juga a diferents cultures. A més, es pot adaptar a diferents situacions i necessitats, es poden utilitzar altres recursos que no siguin un mocador i hi pot jugar qui vulgui. Per això té una funció compensatòria de desigualtats, integradora i rehabilitadora.

 

No comments:

Post a Comment