Tuesday, December 4, 2012

arquetips i genere a Peter Pan

-->
                               Peter Pan

Peter Pan és un nen que pot volar i sempre es troba acompanyat d’una fada què és diu Campanilla. Un dia Peter, intentant agafar la seva s’ombra què se l’havia deslligat a casa de Wendy, es va trobar amb aquesta que li va ajudar a agafar la seva s’ombra i se la va cosir. Com Peter és sentia agraït amb Wendy per ajudar-li, li va oferir anar amb els seus germans volant a la illa de Mai Més i allà van conèixer als nens perduts què vivien amb Peter Pan. Peter volia que Wendy és convertís en una mare per a tots i que els expliqués contes.
En aquella illa també vivien uns pirates liderats pel Capità Garfi al qual li faltava una mà, ja que Peter se la va tallar i se la va donar de menjar al cocodril que persegueix a Garfi des de les hores.
Els nens perduts van construir una casa per a Wendy, que aquesta exercia un paper de mare amorosa, explicant contes, donant medicines i posant normes. Després de diverses aventures en la illa, Garfi va capturar als nens perduts just en el moment en que Wendy els havia convençut per tornar al món de la realitat i ser acollits per la família de Wendy, encara que a Peter no li agradava mot aquesta idea. Quan Peter es va adonar de que s’havien emportat als nens perduts, va anar a rescatar-los i ho va aconseguir llençant a Garfi al mar perquè se’l mengés el cocodril.
Després de totes aquestes aventures, tots junts van tornar a casa de Wendy on van ser acollits per la família d’aquesta menys Peter, que no volia créixer i va decidir tornar a la illa, fent la promesa a Wendy de que cada primavera tornaria a buscar-la per portar-la a la illa de Mai Més.

Tota la historia està repleta d’elements màgics alhora que també succeeix en un lloc màgic i totalment fantasiós on no existeix el pas del temps. La història comença amb un viatge màgic cap a la illa de Mai Més i finalitza amb la tornada cap al món real on viuen els humans. Aquesta aventura fa pensar que simbolitza la maduresa d’aquests personatges, que terminen acceptant el pas del temps i viuen el present, recordant els seu passat i pensant en el seu futur.

L’argument i el diàleg d’aquesta història estimulen la paritat de gènere, encara què, darrera d’aquesta s’amaguen valors purament masculins.

En aquesta història apareixen els números màgics com són el dos, el tres i el set, què és troben representats en el nombre de personatges grupals, és a dir, com a dos: l’india i el seu pare, Peter i Campanilla, i els pares de Wendy. Com a tres: els germans de Wendy i les sirenes. Com a set: els nens perduts i el grup de pirates.


Com a personatges principals trobem:

  • Peter Pan, el protagonista d’aquesta historia, és el cap dels nens perduts que viu en la illa de Mai Més. Hauria d’adoptar el rol d’adult, però en canvi el seu estereotip es el d’un noi petit, ja que aquest personatge és troba lluny de la humanitat perquè no vol créixer.
D’altra banda, encara què adopta l’estereotip de nen petit, te valor, decisió, coratge i habilitat amb les armes, propi d’un home gran. Peter maneja l’arc, la fletxa i l’espasa. L’arc i la fletxa suposen l’objecte de poder en termes arquetípics. Mentre que l’espasa és un símbol fàl·lic i masculí, l’arc i la fletxa són un símbol ambivalent (la seva corba recorda les formes arrodonides dels malucs femenins, on neixen fills i filles com fletxes).   


  • Campanilla, és l’amiga i companya de jocs de Peter, és una fada gelosa de Wendy. Aquesta adopta l’estereotip de nena criada per Peter Pan què és posa gelosa quan apareix una altra dona. Encara què, el seu rol hauria de ser el d’una dona gran.
D’altra banda com a personatge femení demostra el rol de mare protectora, protegint sempre a Peter Pan i evitant què se’n vagi del seu costat. Els complements que acompanyen sempre a aquest personatge com són la vareta i les ales són propis d’una fada, per tant, són objectes femenins.

  • Wendy, és la gran de dos germans, és una noia amable, amorosa… què li agrada a Peter. El seu rol hauria de ser el d’una nena, encara què adopta l’estereotip de mare, ja què a de cuidar dels nens perduts, per tant, és amorosa, responsable de la casa i dels nens.
D’altra banda hi ha una escena inesperada, ha de lluitar contra el Capità Garfi, aquesta escena no és pròpia de dones i molt menys de nenes que haurien de ser serenes, molt educades i fines. Aquesta lluita suggereix que la dona moderna es veu obligada a assumir rols purament masculins d’agressivitat i competitivitat sense poder o saber aportar el seny ancestral de la seva condició femenina donadora de vida. Com a elements del personatge, el llaç que li lliga el cabell és propi del rol de nena.




  • El Capità Garfi, és l’etern rival d’en Peter, un pirata molt malvat. Aquest adopta l’estereotip d’home dolent, que persegueix als nens petits perquè es vol venjar d’en Peter Pan què li va tallar la mà i, se la va donar de menjar al cocodril. Els seu rol hauria de ser el d’un home bo, amb cap, sense cap tipus de mala fe i molt menys de voler venjar-se d’un nen que només fa entremaliadures. Com a elements del personatge el barret és senyal de cap del seu grup i el ganxo que porta a la mà simula el passat d’aquest quan peter li va tallar.


Com a personatges secundaris trobem:

  • Els germans de Wendy, Juan i Miguel, són nens molt aventurers i entremaliats, als quals els agrada molt escoltar histories de Peter Pan.
  • Smee, és l’amic fidel del Capità Garfi, un home innocent i bona persona.



  • Els nens perduts, són els fidels de Peter Pan que viuen a la illa de Mai Més, són bromistes, entremaliats i aventurers.



  • El cocodril, és un animal que està desitja menjar-se al Capità Garfi.




Com a altres personatges trobem:

  • La resta de pirates, què és troben al servei del Capità Garfi.



  • Nana, la gossa mainadera de Wendy, Juan i Miguel.



  • La princesa india i el seu pare.



  • Les sirenes.

  • Els pares de Wendy, Juan i Miguel.


No comments:

Post a Comment