Saturday, December 1, 2012

Arquetips i gènere a Mulán. M.T.G Grup C

MULAN


Una jove xinesa filla única de la família Fa, en lloc de buscar nuvi com les seves amigues tracta per tots els mitjans d'allistar-se en l'exèrcit imperial per evitar que el seu ancià pare sigui anomenat a files per defensar a l'Emperador de l'assetjament dels Hunos. Quan l'emissari imperial duu a terme l'ordre de reclutar als homes de totes les famílies, Mulán es farà passar per soldat i se sotmetrà a un dur entrenament fins a fer-se mereixedora de l'estima i de la confiança de la resta del seu esquadró.


Els personatges principals són Mulán (L'heroïna de la història que lluita per Xina en lloc del seu pare), Mushu (El divertit drac que acompanya a Mulán en la seva aventura), Grill de la Sort (El petit grill que que sempre està al costat de Mushu), Li Shang (El Capità que entrena als guerrers per lluitar), Yao, Chien Po i Ling (Els guerrers companys de Mulán) i Shan-Yiu (El líder dels Hunos que vol dominar Xina).


Mulán és el personatge principal femení que no té com a objectiu prioritari en la vida ser una princesita que serveixi el cafè al marit mentre ell es fa l'heroi per aquí (com anteriorment en altres pel·lícules de Disney) sinó que va trobant el seu propi camí i prenent les seves pròpies decisions abstraient-se de les sogues que la societat pretén impregnar en ella.

Encara que les altres dones de la pel·lícula són mes tradicionals, és a dir, s'ocupen de les tasques domèstiques i busquen com agradar als homes per ser honrades. En aquest aspecte està molt clar que segueixen en l'estereotip marcat fins a aquests moments. Però per això lluita Mulán, la protagonista que vol trencar aquest rol de les dones.


D'altra banda, els protagonistes masculins de la història també tenen actituds i rols tradicionals, són valents i orgullosos, els que s'ocupen de defensar la seva ciutat dels hunos. Els companys de Mulán són maldestres i juganers, els quals no saben fer bé la seva tasca en l'exercito on estan. No obstant això, al final de la història han de fer-se passar per dones per salvar a l'emperador i ho aconsegueixen. Això trenca amb el rol dels homes, ja que fan bé la seva tasca quan no adopten la seva persona (valentia i orgull) sinó que fent-se passar per dones, és a dir, de forma efeminada. Per tant, contradiu a l'orgull que busquen els altres lluitadors de l'exèrcit perquè fer de dona resulta perdre la teva dignitat.


Tant es veu l'orgull dels homes de l'exercito que, quan Mulán està ferida i descobreixen que és una dona, l'emperador li diu "bruta i traïdora" i aquesta en realitat era el seu millor soldat. Però se sent enganyat i sense dignitat perquè una dona a estat millor que tots els seus homes, i li dol saber-ho perquè la veu superior, mentre que l'estereotip de la dona és de fràgil i dolça i encarregada de feines de casa.


Mulán va amb tres animals sempre, el drac, el grill i el cavall, els quals es podrien enfocar com a representació del passat, present i futur, ja que el drac està enviat des dels ancestres per ajudar a Mulán, el cavall li serveix de transport en el present i el grill pensen que és de la sort, per tant pensa que en un futur podrà arribar a aconseguir metes gràcies al grill, encara que mes tarda descobreixen que no és de la sort. Els companys de Mulán també són tres, els quals al principi es fan els valents i els "machotes", després es veu que en realitat són maldestres i juganers, i al final es fan passar per dones sense importar-los la dignitat. Per tant, també podrien simbolitzar el present, passat i futur de la condició masculina.

L'actuació dels personatges sempre té un segon sentit, per exemple, els dolents modals significa varonil, escopir o barallar significa valentia, guerrers i duros significa donar la talla... Per tant, no solament el rol de les dones segueix els arquetips, sinó que segons els actes que feixos tenen un segon sentit.


En l'hora de l'enfrontament de Mulán contra el millor guerrer dels hunos, Mulán té d'arma un ventall, el qual simbolitza la seva feminitat, perquè el seu físic mostra una gran bellesa femenina. Amb el ventall aconsegueix llevar-li al seu contrincant l'espasa i en aquest moment comença a lluitar amb ella, la qual simbolitza l'ànima guerrera, sempre masculina fins ara en els anteriors contes de Disney. En aquesta escena demostra que darrere d'aquest aspecte de dona, en el seu interior, hi ha un esperit guerrer amb el qual lluita fins al final, parlant quant als estereotips, es podria dir que darrere d'aquesta noia hi ha "un home".

Aquesta història fa una crítica i una crida a la igualtat entre l'home i la dona, l'honor i la lluita pels somnis. Una dona pot lluitar pel que vol sense necessitat de trencar la seva essència femenina, pot trencar amb els estereotips de la societat i ser transparent i feliç sense por al què diran. 



(Mingo t'ho passo de nou passat a català que no m'havia adonat i e corregit una frase que estava malament.)

No comments:

Post a Comment