Monday, December 3, 2012

Arquetips i genere a Mulan Núria Martínez 1r Educació infantil


Mulan es una jove xinesa que viu amb els seus pares y la seva avia, la familia Fa. Els seus pares volen que segueixi la tradició xinesa , casarse y ser ama de casa , per tant ha d'honrar a la familia impressionar a la casamentera, pero no ho aconsegueix.

Quan els hunos volen invadir china, dirigits per Shan Yu es declara la guerra i l'ancia pare de Mulan ha de lluitar. Mulan no ho accepta y una nit marxa cap al campament disfraçada d'home i adopta el paper del jove Ping, acompanyada de Mushu, el grill de la sort i el seu cavall.

Quan marxen a lluitar amb els hunos , descobreixen que Mulan es una dona despres de que ella salvi a tot l'exercit y la deixen allà tirada.

Shan yu sobreviu i es dirigeix al palau reial disposat a assesinar l'emperador de china. Mulan ho descobreix i ho vol impedir , i convenç als seus companys y al general Shang de l'exercit per a que l'ajudin disfraçats de dones per a colar-se al palau y no ser vistos.

Mulan i Mushu consegueixen gracies al seu ingeni acabar amb la vida de Shan yu i Mulan es guanya l'honor que es mereixia.Quan Mulan torna a cas li explica al seus pares les seves aventures, les vides que ha salvat i a qui ha matat per tal de conseguir el respecte dels seus pares.

Quan els seus pares acaben d'escoltar-la l'abraçen i li diuen que tot aixo els hi es igual, que l'unic que volien era que Mulan tornara sana i salva.



Els personatges principals són Mulan, Mushu i el general Shang.

Els personatges secundaris són Shan Yu , la familia Fa, el grill de la sort i l'emperador de China.


Mulan es una dona valenta, forta i molt inteligent i que segueix un rol masculi.

Els pares de Mulan són molt tradicionals i només volen que Mulan honri a la familia assumin un paper de dona com deu mana.

Mushu es un drac petit i que tothom menysprea per la seva mida i aspecte esquifit, pero que es mol valent i simpatic.

General Shang es un home fort i valent i de bon cor.

Shan yu es el dolent i cruel de la historia.

El grill es simbol de la bona sort que acompanya a Mulan en la seva aventura encara que en realitat no es un grill de la sort.

L'emperador es un home sabi i de bon cor.


El nom de Fa Mulan es un joc de paraules que significa literalment "jarron" i en sentit coloquial vol dir "bombon", que es un elogi que serveix tant per a home com per a dona.

La pelicula va ser objecte de medis feministes ja que es burlen dels topics machistes que intenten fer de Mulan una ama de casa.

Els pares de Mulan volen que vagi a visitar a la casamentera com les noies de la seva edat per a honrar a la familia sent una bona dona de casa, elegant i sumisa.

La historia de Mulan esta plagada de conductes que té Mulan adoptant rols propiament masculins, o més be, gens femenins.

Per exemple, no vol casar-se y tampoc i tampoc es veu capaç d'honrar a la familia sent una dona com ells volen.

Quan Mulan decideix anar a lluitar a la guerra en joc del seu pare ancià, fent-se passar per home, personalment es una escena m'encanta i hem posa els pels de punta, sobretot quan Mulan es talla el cabell.

Una vegada que han acceptat a Mulan com a Ping , ella intenta aprendre els comportaments masculins, pero la mayoria d'ells son malparlats i una mica tontos, excepte la figura del sabi emperador i la del general Shang( del que Mulan acaba enamorant-se)

Una mostra de que a vegades es bo tenir un costat tant femeni com masculi es quan Mulan decideix utilitzar la manya en comptes de la força per a salvar a l'emperador de Shan Yu.


També m'agrada molt el que representa la figura de Mushu, el drac protector de Mulan, ja que al tenir una aparença diferent de la que deuria tenir un drac, els ancestros no confien en ell, pero Mushu consegueix vencer Shan Yu, juntament amb Mulan, i els hi dona a tots una lecció d'humiltat als que no van creure en ell.

En definitiva crec que per crear un personatge amb el seu costat femeni i masculí s'ha d'indagar en la força física i mental.

Aquesta pelicula es una obra mestre ya que deixa clar que les dones de veritat son fortes i no se les ha de menysprear ni subestimar.


No comments:

Post a Comment