Saturday, October 13, 2018

MR 1819 APD MP4 I MP9 Dinamica de menjar i relaxació. L'alimentació conscient.

 MR 1819 APD MP4 I MP9 Dinàmica sobre menjar i emocions. L’alimentació conscient.
Dinàmica de destresses socials (autoconeixement i control emocional) de cohesió i confiança

Títol: Som el que menjem o Que el teu menjar sigui la teva medicina.

Destinataris: grup classe o grup de sortida tutorial
Dinamitzadores/s:

Objectius: - Reflexionar sobre l’efecte de les emocions en els hàbits alimenticis i els tipus de sabor.
- Explicar el concepte d’Alimentació conscient.
- Relaxar-nos per saber si tenim gana de veritat, o menjem amb ansietat per alguna cosa que ens ha passat o les dues coses alhora.
- Transformar la nostra ansietat, o manca d’afecte, o d’autoestima, o por, en les dues primeres mossegades del nostre dinar.
- Fer tres respiracions profondes i tres mes sostenint la respiració abans de cada mossegada.
- Compartir la resta del dinar amb els companys mantenint aquest estat de relaxació.
- Deixar de menjar si ja no tenim mes gana.

























DESENVOLUPAMENT. Menjes de forma accelerada sense ser conscient?
Potser sents falta de control respecte al menjar
Calmes les teves emocions mitjançant certs aliments? (1)

L’alimentació conscient et pot ajudar:

1. menja si realment tens gana, si estàs aborrida, neguitosa, enfadada, sola, cansada o excitada, gestiona la situació amb una altra activitat, escolta música, descansa, truca un amic/ga, passeja…
2. beu un got d’aigua o pren una peça de fruita abans de l’àpac principal, així et calmes i t’assegures de tenir gana.
3. menja de tot. Les dietes no acostumen a funcionar a llarg termini,
4. saboreja cada mossegada del que menjes; la cual cosa implica menjar tranquil i sense distraccions, és a dir, viu el present, també serveix per sentir-nos millor emocionalment i adonar-se’n si ja hem menjat prou.
5. deixa de menjar si no tens més gana. (2)

Recursos: El grup ha de seure al parc per parelles -cadires, bancs, gespa…- i de la manera més armòmica possible, en semicercle mirant al dinamitzador/a, o en rotllana de manera que el dinamitzador/a sigui un més i no estigui en el centre.
Emfatitzar que tenim una hora per dinar o mes temps si cal. Tothom treu la seva carmanyola i la disposa devant.

Temporització: El dinamitzador/a comença la relaxació i visualització inicial prèvia a l’àpac.

Tancarem els ulls i farem tres respiracions completes seguint aquest ritme: Inspirem, expirem…
ara farem el mateix sustenint cada inspiració: inspirem i, un, dos, tres, expirem...
Continuarem aquest ritme mentre imaginem el personatge d’un conte, llibre, pel.lícula, o serie de TV que més ens agradi.

El personatge que imaginem s’ha convertit en el nostre millor amic i està assegut al nostre costat dinant amb nosaltres, mentalment li diem “hola”, ens presentem, i preguntem com se sent, si aborrit, neguitos, enfadat, sol, cansat, excitat, tranquil… Aleshores, insistim “per què?” i escoltem la seva resposta amb calma. Llavors li preguntem si realment te gana i contesta que sí, que desprès d’aquesta conversa s’hi troba millor i sent gana.

Obrim els ulls, ens acostumem a la llum del dia al parc, a la presència calmada dels nostres companys; obrim la carmanyola i agafem els coverts mentre tractem d’empatitzar i fer nostres les emocions i sentiments del nostre personatge favorit:

Fem la primera mossegada,

Si el sabor és dolç aquestes fruites, algunes verdures, cereals bullits, fruits secs, estofats i bullits lents es poden convertir en abraçades, carícies i petons que necessitem en moments de dolor intens, de pèrdues afectives, de crisi familiar i ens fa sentir mes relaxat, més equilibrat emocionalment i comprensius.
Si el sabor és salat, millor de sal marina, salsa de soia, algues marines… aquests aliments es convertiran en reptes professionals, examens, noves feines, moments de canvi i saborejant-los ens farà sentir més segurs per afrontar-lo.

Respirem profundament tres vegades sostenint la respiració i fem la segona mossegada,
Si el sabor és amarg com el de les verdures de fulles verdes, algues, llavors … ens sentirem més tranquils, de bon humor, en armonia i equilibrats,

Si el sabor es àcid com als cítrics, taronja, llimona, fermentats com iogurs, vinagre… ens farà recuperar la nostra paciència, la creativitat, la flexibilitat i l’equilibri emocional,

Respirem profundament tres vegades sostenint la respiració i fem la tercera mossegada,
Si el sabor és picant d’espècies, gengibre, all, i algunes verdures crues, ceva, naps… ens farà sentir-nos més possitius, energètics, oberts i expressius. (3) (4) i (5).

A partir d’aquí menjem amb calma la resta del dinar.

Avaluació/Conclusió:

a. Contesta les tres preguntes de l’apartat de Desenvolupament.
b. Què és l’alimentació conscient? Com es practica? És una dieta?
c. Pots diferenciar quan tens gana realment o quan menjes de forma compulsiva per falta d’equilibri emocional?
d. Et sents mes satisfet fisica i emocionalment quan menjes amb temps i tranquil?
e. Pots adonar-te’n quan no tens mes gana i deixar de menjar?
f. Pots transformar simbòlicament el teu neguit en un aliment que menjis de forma calmada i reduir el dolor emocional?
e. T’ha agradat aquesta pràctica de menjar i relaxació?


contesteu les preguntes i doneu la fitxa al dinamitzador/a


(1) Mery Viñas (2016) Alimmenta. Dietistas nutricionistas. Extret el 14 d’octubre de 2018 des:
(2) Amor Saez (2014) La alimentación consciente. Extret el 14 d’octubre de 2018 des de
(3) Adaptat de Silamani Guirao Goris (2018) Meditación para prepararte para comer – audio gratuït. Extret el 14 d’octubre de 2018 de https://www.respiravida.net/recursos/prepararte-para-comer-mindful-audio-gratis
(4) Fabiana Andrea Mendez (2012) El banquete de los sentidos. La influencia del sabor en la emocionalidad. Extret el 14 d’octubre de 2018 de http://encontradores.com.ar/gusto_web.htm

2 comments: